Performance „150+2=152”

Pirms simts gadiem, 1920. gada 20. un 21. novembrī Ziemeļlatvijā notika LR Satversmes sapulces vēlēšanas, kurās, piedaloties 4852 vēlētājiem (79,40% balsstiesīgo) tika ievēlēti 2 LR Satversmes sapulces deputāti: Vilis Dermanis, no Latvijas sociāldemokrātiskās strādnieku partijas saraksta Nr. 3 un Augusts Līcis, no latviešu zemnieku savienības saraksta Nr. 4.

Savukārt Pedvāles mākslas parkā 2020. gada 21. novembrī, atzīmējot šo vēsturisko notikumu, jau vasarā radītais Ojāra Feldberga vides mākslas objekts „Sapulce” tika papildināts ar vēl 2 akmeņiem-deputātiem. Ņemot vērā valstī izsludināto Ārkārtas stāvokli, publisks pasākums netika rīkots, taču O.Feldbergs aicināja Biedrības „Pedvāle” biedrus un atbalstītājus, ievērojot sanitārās normas un distancēšanās noteikumus, piedalīties performancē „150+2=152”, kuras laikā katram no vides mākslas objekta „Sapulce” 152 akmeņiem-deputātiem svinīgi tika pasniegta degoša lāpa.

Mākslinieks konceptuāli iedvesmojās no rakstnieka Kārļa Skalbes, kurš arī bija viens no LR Satversmes sapulces deputātiem. Savās „Mazajās piezīmēs” viņš reiz rakstījis: „Vai jūs zināt pasaku par degošo sirdi? Pār viņu stāv sarkana liesma, un viņa iet tautai viņas likteņos pa priekšu. Kur? Kur? – jūs uztraukti prasāt: Kur deg? Jums ir diezgan aukstuma un diezgan vienaldzības, lai viņu apdzēstu. Bet tas jums neizdosies, jo katrai tautai iet pa priekšu kāda degoša sirds. Un burvim par viņu nav varas.” Tā arī šoreiz, pēc 100 gadiem, spītējot brāzmainam vējam, Pedvāles mākslas parka Briņķu kalna pakājē iemirdzējās 152 lāpas, lai atgādinātu mums par iekšējām vērtībām un sirds degsmi, gan katram individuāli, gan valstij kopumā.